Kuchnia w JANSOWIE nawiązuje do wielkopolskiej tradycji, którą przez lata starały się kultywować nasze babcie i mamy. Oznacza to dania domowe, pełne wyraźnych, lokalnych smaków. Nasza kuchnia uzyskała certyfikat: obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Staramy się wydobyć z naszych tradycyjnych potraw również nowe doznania podniebienia i nie unikamy dań jarskich: wegetariańskich i wegańskich.
Kuchnia wielkopolska jest bogata i różnorodna, a wpłynęły na nią poza typowo polskimi korzeniami, inspiracje z sąsiednich Niemiec i polskich kresów wschodnich. Wystarczy, że wymienimy sławne poznańskie pyry, z których potrafimy wyczarować mnóstwo niezapomnianych dań. Kuchnia wielkopolska słynie z ziemniaczanych i mącznych klusek: szagówek, nagusów, kulanek, kluch na łachu, szarych kluch itd….
W naszym regionie jadano mięsa więcej niż w innych rejonach kraju, ale głównie w niedziele i święta: golonki, karkówki, kotlety, drób.
Kuchnia codzienna to były dania jarskie oparte o własne warzywa z ogródka i produkty mleczne, gdzie królowały zupy z tradycyjnym eintopfem i parzybrodą.
Tutejszych potraw możesz zasmakować nie tylko przy okazji specjalnego pobytu czy przyjęcia. Co tydzień organizujemy Niedzielne Obiady, kiedy to funkcjonujemy jak regularna restauracja.
Możesz również zamówić specjalny catering ze Spiżarni z Jansowa. Ponadto mamy jeszcze ofertę naszych najlepszych zup, które można zakupić w wybranych sklepach w regionie.
Nasza kuchnia to wybór specjałów wielkopolskich z zestawami takimi jak:
- Zupa cebulowa z wymojtanymi grzanyszkami, zawijany kurczok zez serem i boczkiem z gotowanymi pyrkami i suróweczkom
- Rumpuć, damy dalij kieszonki zez pieczarkami no i dycht z pyrkami i świeżuchnom suróweczkom
- Żur duszony z kichą i jajeczkiem, karmonady w pośrupanej czerstwej bułce z pyrkami i warzywami na ciepluchno
- Krupniok, karmonady zez żurawiną, pyry zez wody, modra kapucha
- Parzybroda, kamsztyk wew sosiku, szagówki, buroki na ciepło
- Rosółek z nudlami, rolada po póznańsku i sosem łoblana, kluchy na parze, siekane buroki gotowane
- Szablok z myrdyrdą, szagówki skrzeczkami omamrane a do tego kamsztyk urżnięty i duszony w żeliwnym rondlu dosyć długo no i furt z kapustom kwaszonom podane
Ale też wiele innych, które można skosztować podczas wizyt u nas!