Kuchnia w JANSOWIE nawiązuje do wielkopolskiej tradycji, którą przez lata starały się kultywować nasze babcie i mamy. Oznacza to dania domowe, pełne wyraźnych, lokalnych smaków. Nasza kuchnia uzyskała certyfikat: obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Staramy się wydobyć z naszych tradycyjnych potraw również nowe doznania podniebienia i nie unikamy dań jarskich: wegetariańskich i wegańskich.
Kuchnia wielkopolska jest bogata i różnorodna, a wpłynęły na nią poza typowo polskimi korzeniami, inspiracje z sąsiednich Niemiec i polskich kresów wschodnich. Wystarczy, że wymienimy sławne poznańskie pyry, z których potrafimy wyczarować mnóstwo niezapomnianych dań. Kuchnia wielkopolska słynie z ziemniaczanych i mącznych klusek: szagówek, nagusów, kulanek, kluch na łachu, szarych kluch itd….
W naszym regionie jadano mięsa więcej niż w innych rejonach kraju, ale głównie w niedziele i święta: golonki, karkówki, kotlety, drób.