Nasza Kuchnia

Kuchnia w JANSOWIE nawiązuje do naszej wielkopolskiej tradycji, którą przez lata starały się kultywować nasze babcie i mamy. Oznacza to dania domowe, pełne wyraźnych lokalnych smaków. Staramy się wydobyć z naszych tradycyjnych potraw również nowe doznania podniebienia i nie unikamy dań jarskich: wegetariańskich i wegańskich.

Nasza kuchnia uzyskała certyfikat i obiekt należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Kuchnia wielkopolska jest bogata i różnorodna, a wpłynęły na nią poza typowo polskimi korzeniami, inspiracje z sąsiednich Niemiec i polskich kresów wschodnich. Wystarczy, że wymienimy sławne poznańskie pyry, z których potrafimy wyczarować mnóstwo niezapomnianych dań.  Kuchnia wielkopolska słynie z ziemniaczanych i mącznych klusek: szagówek, nagusów, kulanek, kluch na łachu itp. . W naszym regionie jadano mięsa więcej niż w innych rejonach kraju, ale głównie w niedziele i święta:  golonki, karkówki, kotlety, drób.  Kuchnia codzienna to były dania jarskie oparte o własne warzywa z ogródka i produkty mleczne, gdzie królowały zupy z tradycyjnym eintopfem i parzybrodą. 

Nasza kuchnia to wybór specjałów wielkopolskich z zestawami takimi jak:

  • Zupa cebulowa z wymojtanymi grzanyszkami, zawijany kurczok zez serem i boczkiem z gotowanymi pyrkami i suróweczkom
  • Rumpuć, damy dalij kieszonki zez pieczarkami no i dycht z pyrkami i świeżuchnom suróweczkom
  • Żur duszony z kichą i jajeczkiem, karmonady  w pośrupanej czerstwej bułce z pyrkami i warzywami na ciepluchno
  • Krupniok, karmonady zez żurawiną, pyry zez wody, modra kapucha
  • Parzybroda, kamsztyk wew sosiku, szagówki, buroki na ciepło
  • Rosółek z nudlami, rolada  po póznańsku i sosem łoblana, kluchy na parze, siekane  buroki gotowane
  • Szablok z myrdyrdą, szagówki skrzeczkami omamrane a do tego kamsztyk urżnięty i duszony w żeliwnym rondlu dosyć długo no i furt z kapustom kwaszonom podane

Ale też wiele innych, które można skosztować podczas wizyt u nas!